www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις

ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Όλες οι αλήθειες που κρύβονται πίσω από το όνομα του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ…

 

Βιβλίο: Το καταφύγιό μου, που στέγαζε τη μοναξιά μου όταν ήμουν μικρός και τη δημιουργικότητά μου τώρα που μεγάλωσα.

 Αγάπη: Πέρα από τα δικά μου άτομα, σε κάποιες πολύ μικρές, καθημερινές στιγμές και απολαύσεις,

 Σοφός: Ποτέ δεν ήμουν, ποτέ δε θα’μαι. Αλλά όχι, για μια στιγμή… Ο καθένας είναι σοφός με τον τρόπο του, στην καθημερινότητά του.

 Ιντερνέτ: Η καθημερινή μου ασχολία, είτε για να ενημερώνομαι είτε για να ξεσκάω. Μόνο που ξοδεύω υπερβολικά πολλές ώρες.

 Λάθος: Που πιστεύω πολλές φορές σε κάτι και σε κάποιους παρά τις αντίθετες ενδείξεις. Που συνεχίζω να εκπλήσσομαι με διάφορα δυσάρεστα γύρω μου.

 Ηρωικό: Να ζεις στις μέρες μας με αρχές, συνέπεια και αξιοπρέπεια, να μη σε παίρνει το ρεύμα κόντρα στα πιστεύω σου.

 Σλόγκαν: Δεν έχω κάποιο. Ίσως αυτό να είναι και το σλόγκαν μου: «Δεν έχω σλόγκαν».

 Πάθος: Ευτυχισμένος και «τρελός» όταν το έχω, ανήσυχος όταν δεν το έχω. Αλλά μάλλον αυτό είναι φυσιολογικό, να αναζητά κανείς συνέχεια το πάθος του.

 Αλήθεια:Ειδικά στις μέρες μας, ακόμα πιο δύσκολο να τη διακρίνει κανείς, με όλα αυτά που γράφονται, ακούγονται κι αναπαράγονται στο Ίντερνετ.

 Πρωτιά: Δεν αρνούμαι ότι η λέξη με έλκει. Μου αρέσει σαν ιδέα να κάνω πράγματα που φαντάζουν ή και είναι πρωτότυπα, που δεν έχουν ξαναγίνει κατά κάποιον τρόπο. Αλλά φυσικά δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε εμμονή.

 Ανάγνωση: Είναι χαρά, δεν είναι ψυχαναγκασμός. Αυτό προσπαθώ να πω στους μαθητές των σχολείων που επισκέπτομαι, αλλιώς δεν έχει νόημα.

 Θέλω: Να συνεχίσω να γράφω, έχοντας να πω κάποια πράγματα, αλλιώς δεν έχει νόημα.

 Ελευθερία: Το 1991, σε μικρή παραλιακή πόλη της Πορτογαλίας, καθόμουν σε μπαράκι ατενίζοντας επί 2 ώρες τον Ατλαντικό, αμίλητος, ακούγοντας SistersofMercy. Για μένα ήταν η απόλυτη στιγμή ελευθερίας.

 Όνειρο: Ένα όνειρό μου ή μάλλον επιθυμία μου θα ήταν να μεταφερθεί κάποιο από τα βιβλία μου στον κινηματογράφο. Ή να μπορέσω να γράψω ένα σενάριο.

 Δύναμη: Είναι αυτό που έχει κάθε άνθρωπος και δεν το ξέρει, μέχρι τη στιγμή που τα το δείξει.

 Ωχ Παναγιά μου!: Τι θα δουν τα μάτια μου και τι θ’ ακούσουν τ’ αφτιά μου και σήμερα.

 Ροκ: Και ποπ και ραπ και σόουλ και ντίσκο και γενικά απ’ όλα τα είδη μουσικής ακούω, χωρίς διαχωρισμούς και στεγανά.

 Ομορφιά: Τις περισσότερες φορές πηγάζει από μέσα μας, από το χαρακτήρα, τη διάθεσή μας.

 Υστερόγραφο: Το κρατώ για την επόμενη φορά.

 

Ιούνιος 2017, για το diabazoume.gr

Βιογραφικό

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα. Τελείωσε τη Γερμανική Σχολή Αθηνών και σπούδασε μεταλλουργός και χημικός μηχανικός στο ΕΜΠ, ενώ έκανε μεταπτυχιακά στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έξι από τα νεανικά και εφηβικά μυθιστορήματά του (Το μήνυμα, Οι Εννέα Καίσαρες, Χνότα στο τζάμι, Στη διαπασών, Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Ιπτάμενες σελίδες) διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, σε μετεκπαιδευόμενους δασκάλους, και δύο από αυτά (Το μεγάλο ταξίδι της κινέζικης πάπιας, Μια αστεία επιδημία) έχουν μεταφραστεί στα τουρκικά από τις εκδόσεις Kelime Yayınları. Για τα βιβλία του Χνότα στο τζάμι και Στη διαπασών έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (2008, 2010) και δύο φορές με το Βραβείο του περιοδικού Διαβάζω (2008, 2010), ενώ δύο ακόμα μυθιστορήματά του, Οι άρχοντες των σκουπιδιών και Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!, έχουν κερδίσει το Βραβείο του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης (2013 και 2014 αντίστοιχα). Υπήρξε, επίσης, άλλες πέντε φορές υποψήφιος για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. To 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Public για το βιβλίο Το ημερολόγιο ενός δειλού. Επίσης έχει αποσπάσει άλλα οκτώ λογοτεχνικά βραβεία για διάφορα έργα του από τον Κύκλο Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου. Τρία από τα μυθιστορήματά του έχουν συμπεριληφθεί στους ετήσιους καταλόγους White Ravens, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, με τα διακόσια καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Έχει διατελέσει μέλος σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων, του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Είναι επισκέπτης εισηγητής στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα δημιουργικής γραφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

 Διαβάστηκε 6073 φορές.