www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: - ΔΙΒΑΝΗ ΛΕΝΑ - ΕΥΑ ΛΙΑΝΟΥ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΜΙΝΩΣ - Ευσταθιάδης Μίνως - ΖΑΤΕΛΗ ΖΥΡΑΝΝΑ - ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ ΣΟΝΙΑ - ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΒΑΛΙΑ - ΚΕΛΛΥ ΜΑΛΑΜΑΤΟΥ - ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΚΟΥΛΑΝΗΣ Ι. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ ΜΕΝΗΣ - ΚΟΥΝΟΥΝΗ ΘΑΛΕΙΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΛΕΪΜΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΛΙΑΤΟΥ ΕΛΕΝΑ - ΛΙΒΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - Λίλα Στογιάννη - ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις

Λίλα Στογιάννη

Η Λίλα Στογιάννη μπήκε δυναμικά στον κόσμο του παιδικού βιβλίου με ένα εξαιρετικό έργο για τους μικρούς αναγνώστες. Με αφορμή το βιβλίο της «Οι δώδεκα μήνες παίζουν κουκλοθέατρο», μας μίλησε τόσο για το βιβλίο, όσο και για τη δουλειά της ως νηπιαγωγός…

 

Οι δώδεκα μήνες παίζουν κουκλοθέατρο! Πώς ξεκινήσατε να δημιουργήσετε αυτό το βιβλίο; Υπάρχει κάποια αφορμή ή ιστορία πίσω από το συγκεκριμένο  βιβλίο;

Καθαρά από ανάγκη. Ως νηπιαγωγός αναζητούσα μεθόδους και βιβλιογραφία που να βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται όσο το δυνατό καλύτερα τα φαινόμενα που κάθε μήνας αντιπροσωπεύει στη χώρα μας. Εννοώ έτσι τα καιρικά και λαογραφικά φαινόμενα, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, τις παραδόσεις, τις εθνικές και θρησκευτικές γιορτές, τις αγροτικές εργασίες κ.ά. Κάποια στιγμή λοιπόν νιώθοντας ότι δεν καλύπτομαι από τις διάφορες αναζητήσεις, αποφάσισα να δοκιμάσω να γράψω η ίδια. Ο στόχος μου ήταν ένα βιβλίο ολοκληρωμένο στα σημεία που προανέφερα, που να εξυπηρετεί το έργο των νηπιαγωγών μέσα στην τάξη, κάθε μέρα, όλο το έτος. Ένα εργαλείο δουλειάς δηλαδή. Διάλεξα το κουκλοθέατρο ως μέσο μεταφοράς των ιδεών γιατί ασκεί ιδιαίτερη γοητεία στα παιδιά και τους δίνει τη δυνατότητα της ενεργής συμμετοχής. Κατ΄αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν καλύτερα.

 

Ως παιδαγωγός πώς βλέπετε τη σχέση των παιδιών με τα βιβλία, σε μια εποχή που το παιδικό βιβλίο ανθίζει;

Είναι μια σχέση ...μετ' εμποδίων! Από τη μια πλευρά έχουμε τα βιβλία και από την άλλη την τηλεόραση, τους υπολογιστές, τα τάμπλετ και τις κάθε λογής οθόνες που προσφέρουν με ταχύτητα εικόνες, πληροφορίες, ήχους, μηνύματα. Είναι προφανές ότι ασκούν τεράστια έλξη στο παιδί και αποτελούν συχνά και την εύκολη λύση για τους γονείς. Τα οφέλη όμως του καλού παιδικού βιβλίου είναι ασύγκριτα μεγαλύτερα. Πρέπει λοιπόν τόσο οι γονείς, όσο και το σχολείο να εγκαταστήσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε τα παιδιά να αγαπήσουν το βιβλίο και να συνηθίσουν το διάβασμα ως μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και χαράς.

 

Αρκετοί παιδαγωγοί και γονείς αναφέρουν πως τα σημερινά παιδιά είναι πιο «δύσκολα». Ισχύει;

Στην εποχή μας οι άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά να επιβιώσουν σε συνθήκες έντονου στρες και ανταγωνισμού. Η οικονομική κρίση έχει μειώσει δραματικά το βιοτικό επίπεδο του κόσμου και η τεχνολογία πέρα από τις όποιες θετικές επιρροές, έχει οδηγήσει τις σχέσεις των ανθρώπων σε αποξένωση επιβάλλοντας πολλές φορές προσωπική απομόνωση και κοινωνικό αποκλεισμό. Όταν λοιπόν οι ενήλικες δυσκολεύονται τόσο πολύ σήμερα σε επίπεδο επικοινωνίας, είναι δυνατό τα παιδιά να μένουν ανεπηρέαστα; Με τη σειρά τους, "καθρεφτίζουν" αυτό που οι μεγάλοι τους προβάλλουν. Επομένως τα σημερινά παιδιά δεν είναι πιο "δύσκολα". Είναι δύσκολη η εποχή στην οποία μεγαλώνουν. 

 

Ποια είναι η πιο δύσκολη ερώτηση που σας έκανε κάποιο παιδί;

Γιατί γίνονται οι πόλεμοι.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;

Αντί να καταριέσαι το σκοτάδι άναψε ένα κερί.

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Έμπνευση είναι να ξυπνάς στις 3 τα ξημερώματα έχοντας βρει την ιδέα ή τη σκέψη που μέρες τώρα σου ξεφεύγει, ώστε να συνεχίσεις το γράψιμο.

 

Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Παρέα με αγαπημένους ανθρώπους ή κάνοντας πράγματα που με ευχαριστούν όπως μαγειρική, κηπουρική, βόλτες στη φύση με τα σκυλιά μου, χορεύοντας ή βλέποντας ταινίες.

 

Τι δεν συγχωρείτε στους άλλους;

Δεν υπάρχει κάτι που δεν συγχωρώ, επειδή έτσι προστατεύω την υγεία μου.

 

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Δεν την αναζητώ. Είναι πάντα μέσα μου.

 

Ποιο είναι κατά την άποψη σας το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο.

Το "χειρότερο" είναι υποκειμενικό. Το δικό μου χειρότερο είναι η απώλεια αγαπημένων προσώπων.

 

3-5 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μου και την πορεία του βίου μου.

"Ο θησαυρός της Βαγίας" της Ζωρζ  Σαρή.

 "Το Καπλάνι της βιτρίνας" της Άλκης Ζέη.

 "Ο Γύρος του κόσμου σε 80 μέρες" του Ιουλίου Βερν.

 

Βιογραφικό

 

Η Λίλα Στογιάννη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσ/νίκη.

Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βρεφονηπιοκομίας του ΤΕΙ Θεσ/νίκης και του Τμήματος  Επιστημών Προσχολικής Αγωγής  και Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Εργάστηκε σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Νεάπολης Θεσ/νίκης και στην Β'/θμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια σε τεχνικά λύκεια στον τομέα της Βρεφονηπιοκομίας.

Το 2006 διορίστηκε στην Α'/θμια Εκπαίδευση ως νηπιαγωγός.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια υπηρετεί στο 2/θ νηπ/γείο Πορταριάς Χαλκιδικής. 

 

 Διαβάστηκε 5794 φορές.