Μια πολύ όμορφη καλογραμμένη ιστορία που κάνει αναφορές για την κινέζικη κουζίνα, όχι τόσο στα υλικά, όσο στην φιλοσοφία του μαγειρέματος. Η μαγειρική είναι ένας τρόπος να δείξει κανείς την αγάπη του και να φροντίσει αυτούς που έχει στην καρδιά του. Μπορεί να χρειάζεται τέχνη και τεχνική, αλλά το βασικό της συστατικό είναι η αγάπη.
Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Μάγκι ΜακΕλρόι, που γράφει για ένα περιοδικό γαστρονομίας, έμεινε χήρα πριν από ένα χρόνο, όταν ο άντρας της σκοτώθηκε σε ατύχημα. Τώρα μαθαίνει ξαφνικά ότι μια γυναίκα στην Κίνα έχει καταθέσει αγωγή περί πατρότητας που εμπλέκει τον άντρα της. Η Μάγκι είναι αναγκασμένη να ταξιδέψει στο Πεκίνο για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση. Μια που θα βρίσκεται εκεί ούτως ή άλλως, η αρχισυντάκτριά της προτείνει μια συνέντευξη με τον ανερχόμενο Εβραιοκινέζο σεφ Σαμ Λιανγκ. Ο Σαμ μυεί την Μάγκι στην κινέζικη αντίληψη ότι το φαγητό πρέπει να τρώγεται πάντα μέσα σε ένα κύκλο οικογένειας και φίλων. Και καθώς ο Σαμ της μαγειρεύει ένα κοτόπουλο απαλό σαν μετάξι, η Μάγκι αρχίζει να τον ερωτεύεται... Έτσι ξεκινά μια περιήγηση στην κινέζικη μαγειρική, που κρύβει πίσω της μια ολόκληρη φιλοσοφία, μια μακρά ιστορία και έναν πολιτισμό που χρησιμοποιεί το φαγητό για να θεραπεύσει όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου) Στοιχεία βιβλίου: μετάφραση Μυρσίνη Γκανά, σελίδες 416, εκδ. 2008, τιμή 18.50€
Νανού Νικολά
|