ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ: - ALBA EDITIONS - ALDEBARAN - ANUBIS - Artificial edition - BLURB - GEMA - MODERN TIMES - NAUMANN & GOEBEL - OPENBOOK - OPERA - OWNBOOK - PARSEC - PRIMUS - TOUBIS - Α. Α. ΛΙΒΑΝΗ - ΑΒΓΟ - ΑΒΡΑΑΜ - ΑΓΑΠΗΤΟΥ Σ. ΚΡΑΤΣΗ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΓΝΩΣΤΟ - ΑΓΡΑ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ - ΑΛΕΞΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ - ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ - ΑΣΤΑΡΤΗ - ΑΥΤΟΕΚΔΟΣΗ - ΑΩ ΕΚΔΟΣΕΙΣ - ΒΑΚΧΙΚΟΝ - ΒΑΝΙΑΣ

ΨΑΞΕ ΤΙΤΛΟ - ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ - ΕΚΔΟΤΙΚΟ

Οι Νεότερες Κριτικές
Οι Δημοφιλέστερες
Συνεντεύξεις
Ερωτηματολόγιο
www.diabazoume.gr Κριτικές βιβλίων από ...πραγματικούς αναγνώστες




Συνέντευξη ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ στο diabazoume.gr


ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ



Ο συγγραφέας Γιάννης Φσρσάρης έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη για τους αναγνώστες του www.diabazoume.gr. Μια συνέντευξη, λίγα λόγια ...πολλά βαθιά μήνυματα. Απολαύστε την...


Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;

Τις τελευταίες μέρες γυρνάει συνέχεια στο μυαλό μου η φράση του αείμνηστου Steve Jobs: "It’s more fun to be a pirate than to join the navy…"


Το βράδυ με ποιες σκέψεις κοιμόσαστε;

Κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ, ξεφυλλίζω πάντα μερικές σελίδες ενός βιβλίου στο κρεβάτι. Οι εκάστοτε ήρωες και οι περιπέτειές τους τριγυρίζουν διαρκώς στις τελευταίες σκέψεις μου.



Πως ξεκινήσατε να γράφετε;

Πρέπει να ήταν καλοκαίρι της τετάρτης δημοτικού όταν με δυο φίλους δημιουργήσαμε μια σειρά από χειροποίητα περιοδικά, που δείχναμε με περηφάνια στη γειτονιά. Τα χρόνια κύλησαν και βρέθηκα στα 25 μου να εργάζομαι σε μια διαφημιστική ως κειμενογράφος, μεταξύ των άλλων. Κατόπιν άρχισα τη συνεργασία με περιοδικά, γράφοντας άρθρα και διηγήματα, οπότε το μυθιστόρημα δεν ήταν μακριά…


Τι ήταν εκείνο που σας ενέπνευσε για το μυθιστόρημα «Johnnie Society»;

Ένα μίγμα από ανάκατες εμπειρίες – προσωπικές και φίλων – αποτέλεσε την πρώτη ύλη. Στη πορεία όμως οι ήρωες του βιβλίου - και ειδικά ο Τζο, ο αγαπημένος μου – άρχισαν να αυτενεργούν, αλλάζοντας δραστικά την αρχική ιδέα.


Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Την ίδια ακριβώς ερώτηση μου έκαναν πριν λίγο καιρό και δυσκολεύτηκα πολύ. Αντί απάντησης έγραψα ένα μικροδιήγημα, το οποίο και σας παραθέτω: «Εκεί που κάθεσαι αμέριμνος στο μικρό καφενείο – μέσα σε γκρίζες φάτσες και ιστορίες – περνάει αργοπατώντας μια άγνωστη μ’ ένα λευκό αεράτο φουστάνι και μια κόκκινη κορδέλα στα μαλλιά. Σαστίζεις, μα ξέρεις πως αν δεν σηκωθείς να την αρπάξεις τώρα από το μανίκι, θα χαθεί και θα το μετανιώνεις για πάντα…».


Πόσες ώρες την ημέρα γράφετε;

Δυστυχώς δεν γράφω ποτέ μέρα, καθώς είναι αδύνατο να συνεργαστώ δημιουργικά με το πληκτρολόγιο. Την εποχή που έγραφα το μυθιστόρημα, η γραφή ξεκινούσε καθημερινά στις 11-12 το βράδυ και τραβούσε συχνά μέχρι το ξημέρωμα. Αυτόν τον καιρό δουλεύω κυρίως διηγήματα, οπότε 2-3 ώρες είναι αρκετές για την πρώτη γραφή…


Ποιο από τα έργα σας που γράψετε το ευχαριστηθήκατε κυριολεκτικά όταν το γράφατε;

Ένα θεατρικό έργο που ετοιμάζουμε από κοινού τον τελευταίο καιρό με τρεις φίλους. Πρόκειται για μια μαύρη ανατρεπτική κωμωδία, που γράφοντας τους διαλόγους έπιασα τον εαυτό μου πολλές φορές να γελάει ακατάπαυστα.


Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Ο Σωκράτης επισκεπτόταν πολύ συχνά τα εμπορικά καταστήματα, περιεργαζόταν τα εμπορεύματα αλλά δεν αγόραζε τίποτα. Όταν τον ρώτησαν γιατί το κάνει αυτό, απάντησε: "Για να βλέπω πόσα πράγματα δεν έχω ανάγκη...". Ο Σωκράτης ήταν ένας αληθινά ευτυχισμένος άνθρωπος :-)



Πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Όταν έχεις μυηθεί στο διαδίκτυο και στη λογοτεχνία, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Υπάρχει μόνος δημιουργικός χρόνος…


Ποια είναι τα 5 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας σας;

Με χρονολογική σειρά: Είκοσι χιλιάδες λεύγες κάτω από τη θάλασσα, του Ιουλίου Βερν – Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Καζαντζάκη - Ιστορίες των Κρονόπιο και των Φάμα, του Χούλιο Κορτάσαρ – Ο οδηγός του λεωφορείου που ήθελε να γίνει Θεός, του Έτγκαρ Κέρετ – The hacker crackdown, του Bruce Sterling, που είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφόρησε ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο το 1994.


Ποιο βιβλίο σας έχει τις περισσότερες σημειώσεις και υπογραμμίσεις;

Το «Βιβλίο των Ψευδαισθήσεων» του Πολ Όστερ, καθώς με είχε εντυπωσιάσει η τεχνική της γραφής του και το ξαναδιάβασα άλλες δυο φορές μελετώντας το επισταμένα.


Το βιβλίο που έχω σε περισσότερες από μια εκδόσεις.

Παλιότερα ήμουν μανιώδης συλλέκτης των βιβλίων του Καζαντζάκη σε όλες τις γλώσσες. Μπορεί στην χώρα μας να τα έχουμε συνηθίσει με το κλασικό μπορντό σκληρόδετο εξώφυλλο, όμως στις άλλες χώρες είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα εξώφυλλα που κοσμούν τις διάφορες εκδόσεις.


Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ.

Ποιο άλλο, από το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το περισσότερο διαβασμένο λογοτεχνικό βιβλίο στην ιστορία. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, όμως, θα διαλέξω το «Βιβλίο της Ανησυχίας» του Φερνάντο Πεσσόα, μόνο και μόνο για την αγαπημένη μου φράση: «Ζωή είναι να μην σκέφτεσαι».


Ποιο βιβλίο διαβάζετε αυτές τις μέρες;

Το «Ο Μαιτρ και η Μαργαρίτα» του Μπουλγκάκωφ, ένα βιβλίο που μου είχαν κάνει δώρο πριν χρόνια και είχε κρυφτεί αδιάβαστο στις στοίβες μου. Δεν έχω φτάσει ακόμα ούτε στη μέση, όμως η αυξανόμενη αναγνωστική απόλαυση που μου προκαλεί, δείχνει ότι θα συμπεριληφθεί στα πολύ αγαπημένα μου…



Ο Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε στην Ιεράπετρα το 1973. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως Καθηγητής Πληροφορικής.


Η προσωπική ιστοσελίδα του βρίσκεται στη διεύθυνση: www.open-sesame.me
Μπορείτε να κατεβάσετε ΔΩΡΕΑΝ τα βιβλία του στις διευθύνσεις www.matrioska.info, www.openbook.gr
, www.johnnie-society.org


Έργα:

2011: Ματριόσκα (www.matrioska.info), συλλογικό έργο, Βορειοδυτικές Εκδόσεις

2011: Διαγωνισμός ΛόγωΤέχνης 2010 – Τα 20 καλύτερα διηγήματα (www.artspot.gr/ebook), Εκδόσεις Artspot (επιμέλεια)

2011: Δήγμα Γραφής (www.openbook.gr), συλλογικό έργο, Εκδόσεις OpenBook

2010: Καθηγητών Ανάλεκτα, συλλογικό έργο, Έκδοση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου

2010: Εβδόμη Εσπερινή (www.openbook.gr), συλλογή διηγημάτων, Εκδόσεις OpenBook

2008: JOHNNIE SOCIETY (www.johnnie-society.org), μυθιστόρημα, Εκδόσεις OpenBook

 

ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ: Johnnie Society

ΦΑΡΣΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Johnnie Society

Το βραβείο αυτό θα ήθελα να το αφιερώσω σε όλους εκείνους που προτίμησαν να σαλιώσουν το δάχτυλο ξεφυλλίζοντας ένα βιβλίο, από το ν’ αλλάξουν κανάλι με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης

Ανήκει στην κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


- Δες όλα τα βιβλία στην ίδια κατηγορία (74 βιβλία)



Διαβάστηκε 6508 φορές.