www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: - ΔΙΒΑΝΗ ΛΕΝΑ - ΕΥΑ ΛΙΑΝΟΥ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΜΙΝΩΣ - Ευσταθιάδης Μίνως - ΖΑΤΕΛΗ ΖΥΡΑΝΝΑ - ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ ΣΟΝΙΑ - ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΒΑΛΙΑ - ΚΕΛΛΥ ΜΑΛΑΜΑΤΟΥ - ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΚΟΥΛΑΝΗΣ Ι. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ ΜΕΝΗΣ - ΚΟΥΝΟΥΝΗ ΘΑΛΕΙΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΛΕΪΜΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΛΙΑΤΟΥ ΕΛΕΝΑ - ΛΙΒΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - Λίλα Στογιάννη - ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις

ΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

 

ΣΟΒΟΦ από το Α εώς το Ω

 

Κυρία Βασιλείου δώσατε αρκετές συνεντεύξεις για τους λόγους για τους οποίους γράψατε το ΣΟΒΟΦ, ο κινούμενος ήλιος.

Ο κόσμος σας γνωρίζει εδώ και αρκετά χρόνια μέσα από τα βιβλία σας. Τελευταία έχετε δημιουργήσει και την δική σας ιστοσελίδα:

https://lettavasileiou.wordpress.com/ όπου κάποιος μπορεί να βρει αρκετές πληροφορίες για εσάς.

 

Εμείς διαβάσαμε το Σοβόφ και εκεί που σκεφτόμασταν να κάνουμε μια κλασσική συνέντευξη σε σας ως συγγραφέα, αποφασίσαμε να πάρουμε μια συνέντευξη από το Α έως το Ω από τους ήρωες του βιβλίου σας. Ήρωες με ξεχωριστή και μοναδική προσωπικότητα ο καθένας τους, βαθιά φιλοσοφημένοι, καλλιτεχνικοί και ξεχωριστοί. Πως είναι ο κόσμος μέσα από τα μάτια τα δικά τους.

 

Λέττα Βασιλείου: Σας ευχαριστώ για την πρωτότυπη ιδέα να δώσουν οι ήρωες μου συνέντευξη. Κι έτσι θα απαντήσω και στην κλασική ερώτηση που μου κάνουν αν κάποιος συγκεκριμένος ήρωας είμαι εγώ. Όλοι οι ήρωες του βιβλίου μου είμαι εγώ και δεν είμαι εγώ. Σας τους παραδίδω στους προβληματισμούς και στις σκέψεις σας. Αφού η σκέψη είναι εκείνο που τους κάνει υπαρκτούς.

 

ΛΕΟΝΑ: Μη καταγεγραμμένο άτομο με γενετική ανωμαλία μεταβολισμού της ουσίας ΣΟΒΟΦ. Τρόφιμος ιδρύματος κοινωνικά μη λειτουργικών ατόμων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: Γρήγορη κίνηση λόγω μοναδικού σωματότυπου.

ΓΝΩΣΙΑΣ: Τρόφιμος ιδρύματος κοινωνικά μη λειτουργικών ατόμων. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: Φωτογραφική μνήμη. Πρώην καθαριστής υπονόμων.

ΓΑΛΗΝΟΣ: Γιατρός παθολόγος. Απόγονος μεγάλης και καταξιωμένης οικογένειας γιατρών. Υποδιευθυντής νοσοκομείου ΣΟΒΟΦ, υπεύθυνος πτέρυγας ιδρύματος  κοινωνικά μη λειτουργικών ατόμων.

ΟΡΦΕΑΣ: Τρόφιμος ιδρύματος κοινωνικά μη λειτουργικών ατόμων. Πρώην τρόφιμος φρενοκομείου, πτέρυγας επικίνδυνων. Εκ γενετής τυφλός. Άρνηση ομιλίας. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του: Κιθαριστής.

ΑΙΑΝΤΑΣ: Προσωρινά τρόφιμος ιδρύματος κοινωνικά μη λειτουργικών ατόμων. Επιστήμονας – χημικός στα εργαστήρια της ΣΟΒΟΦ. Αιτία νοσηλείας: Μη ελεγχόμενος θυμός.

 

 

ΑΛΗΘΕΙΑ

Γαληνός: Η αλήθεια είναι ένα τεράστιο παζλ. Όλοι έχουμε μερικά κομμάτια του και κανείς δεν κατέχει ολόκληρη την εικόνα. Βέβαια αυτό δεν μας αποθαρρύνει. Συνεχίζουμε να την αναζητούμε. Η ίδια η αναζήτηση είναι πολλές φορές σημαντικότερη. Αρκεί να θυμόμαστε να συνδυάζουμε τα κομμάτια μας με αυτά του διπλανού μας.

 

ΒΙΒΛΙΟ

Γνωσίας: Μου αρέσει όπως μυρίζει. Λες και πρόκειται για ένα γλυκό ή φαγητό που μαρτυράει τον χαρακτήρα του δημιουργού του. Τα υλικά ισορροπούν μεταξύ τους και μας κάνουν να το ποθούμε ή δεν δένουν καθόλου και μας αφήνουν μια άσχημη γεύση. Δεν είναι θέμα μαεστρίας πολλές φορές αλλά περισσότερο αγάπης, ειλικρίνειας και αφοσίωσης.

 

ΓΑΛΑΖΙΟ

Ορφέας: Δεν είναι το χρώμα που κάνει το γαλάζιο να είναι γαλάζιο. Δεν είναι καν το φως που το σκουραίνει ή το ανοίγει. Είναι οι μνήμες που του δίνουν την ιδιότητά του. Μια θάλασσα μεσημέρι καλοκαιριού. Ο ουρανός με την αίσθηση του ονείρου όταν σηκώνεις ψηλά τα παιδικά σου χέρια. Είναι η τζαζ στο θλιμένο σαξόφωνο κάποια βράδια στις στιγμές της θλίψης. Εγώ δεν βλέπω το χρώμα. Δεν ξέρω τι είναι το χρώμα για τους άλλους. Το δικό μου όμως γαλάζιο το γνωρίζω μόνο εγώ. Κι αυτό το κάνει μοναδικό.

 

ΔΥΝΑΜΗ

Γαληνός: Οι άνθρωποι που πιστεύουν πως την κατέχουν ζουν με τη σιγουριά πως μπορούν να είναι πάνω από τους άλλους. Η έπαρση τους κάνει να την χάνουν όταν την χρειάζονται περισσότερο. Όχι, η δύναμη από μόνη της δεν φτάνει. Πάει χέρι χέρι με την ανθρωπιά. Ίσως τελικά η δύναμη δίνεται σε εκείνον που δεν ξεχνά πως είναι άνθρωπος. Γιατί αν νιώσει υπεράνθρωπος... θα ανακαλύψει με πικρό τρόπο πως είναι γυμνός, θα πέσει και μπορεί να μην ξανασηκωθεί.

 

ΕΛΛΕΙΨΗ

Λεόνα: Μπορεί να συνηθίσεις την έλλειψη. Την έλλειψη των υλικών πόρων, των φίλων, της αγάπης. Μπορεί να μάθεις να αντέχεις όντας διαφορετικός όταν συνειδητοποιήσεις πως σου λείπουν πολλά. Μπορεί να χάσεις ακόμα και την ελπίδα κι ας λένε πως πεθαίνει τελευταία. Είναι εύκολο να συμβούν όλα αυτά. Το δύσκολο είναι να βρεις το κουράγιο να τα φτιάξεις όλα από την αρχή. Και για να τα φτιάξεις όλα από την αρχή ίσως καμιά φορά χρειάζεται να τα χάσεις.

 

ΖΗΛΙΑ

Ορφέας: Άγνωστη λέξη για μένα. Μπορούσα να ζηλέψω. Μπορούσα να τρώγομαι μέρα νύχτα σκεπτόμενος κάποιον που έχει ότι εγώ δεν έχω. Εντάξει! Τι θα κατάφερνα; Θα τα αποκτούσα; Γιατί; Μου τα όφειλε κανείς; Ή αν ένιωθα αυτό το συναίσθημα θα γινόμουν σε κάτι καλύτερος; Πιο αποφασιστικός; Πιο ετοιμοπόλεμος; Πιο αδίστακτος; Μα αν τα ένιωθα θα ζήλευα ακόμα κι εκείνον που δεν ζηλεύει. Σε κάθε περίπτωση αν μετατοπίσω το πρόβλημα σε κάποιον άλλον, το πρόβλημα δεν θα πάψει να υπάρχει. Οπότε προτιμώ να ασχολούμαι πως θα κάνω τη ζωή μου καλύτερη κι όχι γιατί του άλλου η ζωή είναι καλύτερη.

 

ΗΛΙΟΣ

Λεόνα: Τον βρήκα στο δωμάτιο μου ένα βράδυ. Μπούκαρε υπέρλαμπρος μέσα στο δωμάτιο μου και μου έφερε την κίνηση. Μου έφερε τη ζωή. Κι ήταν μόνο ζωγραφιστός στον τοίχο. Ανήκε σε άλλον πριν τον ανακαλύψω. Σε κάποιον που αποφάσισε να κάνει μια γενναιόδωρη προσφορά σε έναν άγνωστο. Ο ήλιος βλέπετε θα κάνει την πορεία του χωρίς να σταματήσει και δεν θα ανήκει σε κανέναν αλλά θα ανήκει σε όλους.

 

ΘΥΜΟΣ

Αίαντας: Βγαίνει ξαφνικά σαν έκρηξη. Δεν μπορώ να τον ελέγξω. Τον κινεί η αδικία και η θέληση κάποιου να υποτάξει την αξιοπρέπειά μου. Μερικές φορές είναι ότι καλύτερο μου έχει τύχει γιατί σπάει το φόβο μου. Άλλες φορές νιώθω πως κάνω κακό στον ίδιο μου τον εαυτό. Τότε ντρέπομαι. Και στις δυο περιπτώσεις όμως νιώθω πως είμαι ζωντανός.

 

ΙΕΡΟΣ

Ορφέας: Ιερός όρκος. Ιερή αγάπη. Ιερή στιγμή. Κάτι που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αγγίξουν με τα χέρια τους, με τα λόγια τους παρά μόνο με την αγνή τους σκέψη και θέληση. Κάτι για το οποίο απαιτείται η καθαρότητα. Κάθε άνθρωπος έχει κάτι ιερό. Που τον κάνει καλύτερο άνθρωπο και που διώχνει τους εφιάλτες του. Για μένα είναι η δημιουργία. Βγάζει ένα εξαγνισμένο εγώ. Μια αμόλυντη ύπαρξη.

 

ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ

Λεόνα: Ένα βάρος που μας φορτώνουν ξαφνικά και μας κάνει δυσκίνητους, αργούς. Χειρότερο από όλα είναι η καταπίεση της σκέψης. Ενοχικά «μη» στα οποία μας υποβάλουν χρησιμοποιώντας μάλιστα εκφράσεις όπως: «Αυτό είναι το σωστό.» Θα μπορούσαν να μας βάλουν αντιμέτωπους με το δικό σας «σωστό». Δηλαδή να μας δώσουν την ελευθερία να επιλέξουμε. Αυτό θα απομάκρυνε την ιδέα της καταπίεσης. Αλλά ποτέ σχεδόν κανείς δεν το κάνει.

 

ΛΑΧΤΑΡΑ

Γνωσίας: Αχ! Η λαχτάρα πάντα έχει ένα «αχ» από δίπλα της. Μια δίψα τεράστια για μάθηση είναι το δικό μου «αχ». Μια λαχτάρα για εξερεύνηση, ολοκλήρωση. Μα μόλις η δίψα μου ικανοποιηθεί, τότε μια καινούργια ανάγκη για κάτι νέο εμφανίζεται. Στην πραγματικότητα η μια λαχτάρα διαδέχεται την άλλη.

 

ΜΟΝΑΞΙΑ

Αίαντας: Έχουμε συνηθίσει να πιστεύουμε πως η μοναξιά ταυτίζεται με την έλλειψη άλλων ανθρώπων. Αυτό είναι λάθος. Μοναξιά μπορείς να νιώσεις κι όταν είσαι μαζί με πολλούς ανθρώπους. Είναι εσωτερική η έλλειψη που γεννά τη μοναξιά. Μέσα σου νιώθεις μόνος. Αν δεν έχεις τον εαυτό σου σύντροφο, να μπορείς να του μιλάς, να επικοινωνείς, να νιώθεις μαζί του, να συμφωνείς ή να διαφωνείς, να μάχεσαι και να κάνεις ειρήνη, τότε η μοναξιά δεν αντέχεται.

 

ΝΥΧΤΑ

Ορφέας: Η νύχτα προκαλεί φόβο στους ανθρώπους. Την ταυτίζουν με σκοτεινές παράνομες πράξεις. Ότι δεν μπορούμε να δούμε το βαφτίζουμε ύποπτο, κακό, επικίνδυνο. Εγώ ζω μέσα στο σκοτάδι. Όταν μια αίσθηση δεν υπάρχει αναπτύσσεται μια άλλη. Η αφή, η όσφρηση. Κι αφού ζω μπορώ και να δεχτώ και να αγαπήσω. Όμορφα πλάσματα ζουν στο σκοτάδι. Τα νυχτολούλουδα, οι κουκουβάγιες. Έχετε σκεφτεί πως αφού ζουν εκείνα μπορούμε να είμαστε κι εμείς ασφαλείς; Να φοβάστε τη νύχτα και το σκοτάδι της ψυχής σας. Εκεί είναι που δεν είσαι ασφαλής.

 

ΞΕΝΟΦΟΒΙΑ

 Γαληνός: Είναι η άγνοια που κάνει τους ανθρώπους να φοβούνται το ξένο προς αυτούς, το διαφορετικό και να το βαφτίζουν περίεργο, αλλόκοτο, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να το καταλάβουν. Δεν μπαίνουν στον κόπο να το καταλάβουν. Ο φασισμός λέει θεραπεύεται με το διάβασμα κι ο ρατσισμός με το ταξίδι. Το ζήτημα είναι να τολμήσεις να σπάσεις το βόλεμα και την άγνοιά σου.

 

ΟΛΟΤΗΤΑ

Γνωσίας: Ολότητα. Σφαιρικότητα. Συνολικότητα. Πρέπει να ξεπεράσεις την στενομυαλιά σου και την πίστη πως είσαι κάτοχος των πάντων για να πλησιάσεις αυτές τις έννοιες. Να τις πλησιάσεις, όχι να τις κατακτήσεις. Κάθε φορά που θα τις πλησιάζεις εκείνες θα απομακρύνονται τονίζοντάς σου πως υπάρχουν κι άλλα που δεν ξέρεις. Πώς θα τα κατακτήσεις; Δεν θα τα κατακτήσεις απόλυτα. Αλλά και μόνο με την αναζήτηση θα έχεις μάθει πολλά.

 

ΠΙΣΤΗ

Αίαντας: Είμαι επιστήμονας. Η πίστη προέρχεται από το πείθω. Η επιστήμη προέρχεται από το επίσταμαι που σημαίνει γνωρίζω καλά. Επέλεξα στη ζωή μου το δεύτερο. Η πίστη θέλει οπαδούς. Η πίστη σε βάζει να ονειρεύεσαι και να ελπίζεις. Να κοιτάς ψηλά τον ουρανό. Δεν είναι κακό. Απλά η επιστήμη θέλει εργάτες. Σε κάνει να πατάς καλά στο έδαφος και να μην περιμένεις αλλά να κατακτάς με σίγουρα βήματα. Βέβαια οι καλλιτέχνες είναι με τα πόδια στο έδαφος και το κεφάλι στα σύννεφα. Αυτή έχουν έναν συνδυασμό εσωτερικής πίστης και πρακτικής επιστήμης. Δεν κατανοώ απόλυτα τους καλλιτέχνες. Αλλά γνωρίζω πως υπάρχουν οπότε... τους δέχομαι και προσπαθώ να τους καταλάβω.

 

ΡΟΗ

Λεόνα: Έχω μέσα μου ένα ποτάμι. Άλλοτε κυλά αργά σαν ρυάκι. Άλλοτε γίνεται χείμαρρος και με πλημμυρίζει. Η ροή δεν παύει ποτέ. Με κάνει να νιώθω ζωντανή και να μη σταματώ. Κι ήταν πολλές οι φορές που θέλησα να σταματήσω. Να μην ζω. Απλά να υπάρχω. Αλλά δεν γίνεται. Και η πιο μικρή σταγόνα με κινεί. Ακόμα κι αν δεν ήταν στη φύση μου, αν είχα την δυνατότητα να επιλέξω, πάλι την ροή θα επέλεγα. Κι ας μην ξέρω που με πάει.

 

ΣΙΩΠΗ

Ορφέας: Την επέλεξα κάποια στιγμή τη σιωπή στη ζωή μου. Όταν θέλησα να κλειστώ και να μην επικοινωνήσω. Κι εγώ ζω με τους ήχους. Αλλά οι μουσικοί λένε πως και η παύση είναι μουσική. Πρέπει να ξέρεις να σιωπάς για να μπορείς να μιλήσεις.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γαληνός: Ποιοι είμαστε. Είμαστε αυτό; Είμαστε εκείνο; Είμαστε ένα πράγμα; Είμαστε πολλά; Η ταυτότητα ξεκινά από εμάς. Ότι και να λένε οι άλλοι εμείς αυτοπροσδιοριζόμαστε πρώτα. Η κληρονομιά, οι παραδόσεις, οι εμπειρίες, τα ενδιαφέροντα έρχονται μετά. Πάνω από όλα όμως η ταυτότητα, το τι είναι κάποιος, επιλέγεται.

 

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

Αίαντας: Το να λες ψέματα. Να θες να δείξεις κάτι που δεν είσαι. Να ξεγελάσεις τον άλλον με σκοπό να κερδίσεις. Δεν καταλαβαίνει αυτός που το κάνει πως έχει ήδη χάσει. Γιατί συνηθίζει σε αυτό και αλλοτριώνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Ο υποκριτής είναι πρώτα από όλα υποκριτής με τον εαυτό του. Δηλαδή ανόητος σε κάθε περίπτωση.

 

ΦΟΒΟΣ

Λεόνα: Κουβαλώ πάντα τον χαρακτηρισμό «άφοβη». Στην αρχή το ένιωθα σαν ρετσινιά. Νόμιζα πως όλοι με κορόιδευαν γιατί εγώ ένιωθα πως φοβόμουν. Μετά κατάλαβα πως ο φόβος πάει χέρι χέρι με την αφοβία. Για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τον φόβο σου πρέπει να προτάξεις το αντίθετο του. Τώρα νιώθω ευγνωμοσύνη για την «ρετσινιά» της άφοβης που μου κολλήσανε. Μου δώσαν το καλύτερο όπλο να πολεμήσω το φόβο. Τη σιγουριά πως θα τα καταφέρω.

 

ΧΡΟΝΟΣ

Γνωσίας: Ο χρόνος δεν υπάρχει. Ο χρόνος είμαστε εμείς. Λιώνει σαν τα ρολόγια του Νταλί κρεμασμένα στα κλαδιά των δέντρων. Χρόνος είναι όσα μαθαίνουμε. Κάθε κόκκος γνώσης που γεμίζουμε τον κουβά μας στην παραλία των παιδικών μας αναμνήσεων. Είναι πολύτιμος ο χρόνος. Πρέπει να τον γεμίζουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

 

ΨΕΓΑΔΙ

Ορφέας: Το ψεγάδι, όποιο κι αν είναι αυτό μας κάνει διαφορετικούς. Μας ξεχωρίζει από τους άλλους. Μας προσθέτει ομορφιά και γοητεία. Το ίδιο, το όμοιο, είναι βαρετό. Το πραγματικά ωραίο έχει ένα ψεγάδι που δένει αρμονικά με το σύνολο. Εγώ έχω μια χορδή που φαλτσάρει λίγο. Κι όμως τραγουδά υπέροχα δίπλα στις τέλειες διπλανές της. Η κιθάρα μου ποτέ δεν ήταν πιο όμορφη.

 

ΩΘΗΣΗ

Λεόνα: Την κληρονόμησα χωρίς να το ξέρω και χωρίς να το έχω επιλέξει. Πήρα ώθηση για το ποια θα γίνω. Μετά όμως επέλεξα. Κάποια στιγμή θα δώσω κι εγώ ώθηση. Και θα το έχω επίσης επιλέξει. Και θα το πάρει κάποιος σαν κληρονομιά. Έτσι είναι η ζωή. Κληρονομώ και επιλέγω.

 

 

: ΣΟΒΟΦ: ο κινούμενος ήλιος

 

ΣΟΒΟΦ: ο κινούμενος ήλιος

 

Τι μορφή παίρνει ο φόβος στο μυαλό του καθενός; Σκοτάδι; Θηρίο; Ερπετό;

 

Ανήκει στην κατηγορία: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

 

 

http://www.diabazoume.gr/?toid=367

 

 

 

 Διαβάστηκε 6302 φορές.