www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ: - ΔΙΒΑΝΗ ΛΕΝΑ - ΕΥΑ ΛΙΑΝΟΥ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΜΙΝΩΣ - Ευσταθιάδης Μίνως - ΖΑΤΕΛΗ ΖΥΡΑΝΝΑ - ΖΑΧΑΡΑΤΟΥ ΣΟΝΙΑ - ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ - ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ ΚΩΣΤΑΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΒΑΛΙΑ - ΚΕΛΛΥ ΜΑΛΑΜΑΤΟΥ - ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΚΟΥΛΑΝΗΣ Ι. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΕΑΣ ΜΕΝΗΣ - ΚΟΥΝΟΥΝΗ ΘΑΛΕΙΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΕΤΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ - ΛΕΪΜΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΛΙΑΤΟΥ ΕΛΕΝΑ - ΛΙΒΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - Λίλα Στογιάννη - ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις

ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΣ ΛΙΑΚΟΣ

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «άλλη μια επιστροφή στο Λουγκάνο», ο Λιάκος Μπουρνόβας μας έδωσε μια συνέντευξη μοναδική, ιδιόμορφη και με μεγάλες αλήθειες καλυμμένες με το ιδιαίτερο χιούμορ του…


Συνήθως πίσω από κάθε βιβλίο κρύβεται και μια μικρή ιστορία ή μια αφορμή. Θέλετε να μας πείτε ποια ήταν για εσάς η αφορμή για το βιβλίο «άλλη μια επιστροφή στο Λουγκάνο»;
Για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα δε χρειάστηκε "αφορμή", το "Άλλη μια επιστροφή", είναι η συνέχεια του προηγούμενου μυθιστορήματός μου (Κράτα το στόμα σου κλειστό),τα οποία συνθέτουν τη σειρά "Αριστοκρατική αλητεία". Ο Boy, ήρωας των κειμένων μου, είναι η αφορμή και για να ακριβολογήσω, η ποινικά κολάσιμη ζωή του.

 

Τι σημαίνει για εσάς «επιστροφή»;
"Επιστροφή", σημαίνει ζωή. Κάθε φορά που επιστρέφεις, υπάρχεις, ζεις!  


Το γράψιμο ενός βιβλίου προσφέρει στον συγγραφέα κάποια πράγματα. Για εσάς ποια είναι αυτά;
Η γραφή μου προσφέρει δίχως άλλο, εσωτερική ηρεμία. Είναι η σιωπηλή διαδρομή που με συνδέει με το συναίσθημα, με την ίδια μου την ψυχή!

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;
Trust your local dealer!

 

Πως ξεκινήσατε να γράφετε;
Σκαλίζω χαρτιά με γράμματα, από μικρό παιδί, ψάχνοντας το "γιατί" που ανακάλυψα πολλά χρόνια αργότερα. Έκτοτε, έχω "εκδικηθεί" άπειρες λευκές κόλλες, στάζοντας επάνω τους το μελάνι εκατοντάδων στιλό, που κατόπιν συλλέγω με ευλάβεια

 

Τι είναι αυτό που σας παρακινεί να γράφετε;
Δε με παρακινεί κάτι το ιδιαίτερο για να γράψω. Είναι μια εσωτερική μου ανάγκη, που προκύπτει αυθόρμητα, σαν αυτονόητη καθημερινή μου λειτουργία. Ε, για να είμαι ειλικρινής, ένα που με ιντριγκάρει είναι η απόγνωση των "καθωσπρεπιστών" καθώς διαβάζουν τα κείμενά μου

 

Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε το πρωί;
Πως καλώς ή κακώς, πρέπει να σκηνοθετήσω άλλη μια μέρα της ζωής μου!

 

Το βράδυ με ποιες σκέψεις κοιμόσαστε;
Με ότι επιβάλλει η ιερότητα της νύχτας. Αφήνω πάντα τη σκέψη μου να περιπλανηθεί σε ότι πιο διαστροφικά ερωτικό υπάρχει στο νου μου!

 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;
Ο δρόμος, ο έρωτας κι η αλητεία.

 

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει και σας βοηθάει να συνεχίσετε το γράψιμο;
Δεν αρκούμαι στα "γεμάτα", προτιμώ τα "ξεχειλισμένα"! Αποδίδω καλύτερα "αβοήθητος.

 

Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;
Ότι συνήθως παρενοχλώ σεξουαλικά την επιμελήτρια των κειμένων μου, κάτι που συχνά δυσχεραίνει τα μαγνητικά ρευστά του κειμένου!

 

Ποιες ώρες γράφετε τα βιβλία σας και πόσο χρόνο αφιερώνετε στο γράψιμο;
Προτιμώ να γράφω το βράδυ, αλλά συχνά καταλήγω να αφιερώνω ολόκληρη τη μέρα, κάνοντας κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα "εγκεφαλικού επαναπροσδιορισμού". Μεγάλη κατάρα η συγγραφή!

 

Πολλοί συγγραφείς έχουν μια ιδιαιτερότητα όταν γράφουν, ανάβουν κεριά, δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες, κάνουν διαλογισμό κ.α. εσείς έχετε κάποια ιδιαιτερότητα όταν γράφετε;
Προτιμώ να γράφω στον προσωπικά διαμορφωμένο χώρο μου. Δεν έχω καμία άλλη απαίτηση.

 

Στην Ελλάδα ελάχιστοι συγγραφείς ζούνε από τα βιβλία τους. Εσείς με τι ασχολείστε;
Δεν αποτελώ εξαίρεση, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς (όσοι τουλάχιστον δεν έχουν γίνει ακόμα βουλευτές) δε ζω απ΄τα βιβλία μου, αλλά ζω για τα βιβλία μου κι αυτό ισορροπεί κάπως τα "παράδοξα". Βέβαια εμείς της Αριστοκρατικής Αλητείας, έχουμε την τάση να εφευρίσκουμε λύσεις. Να΄ναι καλά οι γυναίκες μου τους χρωστάω πολλά!

Πως περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;
Ο "ελεύθερος χρόνος" είναι μια μικροαστική εφεύρεση που δεν αντιλαμβάνομαι σαν έννοια. Ζω όλο μου το 24ωρο και ανάλογα με τα όσα συμβαίνουν, προκύπτει ή όχι "ξένοιαστος χρόνος"! Όλα είναι συνάρτηση της 8ωρης μισθωτής εργασίας. Αν την αποφύγεις, έχεις εσένα και το χρόνο σου. Αν δεν τα καταφέρεις, αρχίζεις να ψάχνεις "ελευθερία", "χρόνο" και άλλα πολλά.

 

Αν σας απαγόρευαν να γράφετε με τι θα ασχολούσασταν;
Με την ακτιβιστική επαναστατική οργάνωση "Δικαίωμα στη γραφή" και το bdsm.

 

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους;
Απ' τους ανθρώπους κυρίως αγάπησα τα σκυλιά τους.

 

Τι δεν συγχωρείτε στους άλλους;
Τη ζήλια απ' όπου κι αν προέρχεται.

 

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;
Ένα ευαίσθητο υγρό, εύκολα εξατμίσιμο.

 

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να γελάσετε τελευταία;
Τη στιγμή που διάβαζα την ερώτηση, η όμορφη κοπέλα που έχει την ατυχία να με συνοδεύει τους τελευταίους μήνες, λέει σε ένα κοινό μας φίλο παραδίπλα: "Είμαι σίγουρη πως ο Λιάκος, όσο καιρό είμαστε μαζί, δεν έχει πάει με άλλη γυναίκα"... Αληθινά ξεκαρδιστικό!

 

Ποιο είναι κατά την άποψη σας το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο.
Να ζει χωρίς σκοπό.

 

Ποια θεωρείτε την πιο ακατάλληλη ερώτηση που μπορεί να σας κάνουν σε μια συνέντευξη;
Δεν υπάρχουν ακατάλληλες ερωτήσεις.

 

Ποια ερώτηση σας αρέσει να σας κάνουν και τι απαντάτε;
Εφ'όσον δεν υπάρχουν "ακατάλληλες" ερωτήσεις, δεν υπάρχουν και "αγαπημένες". Απαντώ σε όλα!

 

Βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και που προτείνω ή που θα κρατούσα αν έπρεπε να μείνω σε ερημονήσι.
α."Πολιτική ανυπακοή, ζωή χωρίς αρχές, περπατώντας", Henry David Thoreau (εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη),
β. "Do It",Jerry Rubin ( εκδόσεις Διεθνής Βιβλιοθήκη)
 γ. "Ένα παιδί κι ο σκύλος του", Harlan Jay Ellison
δ. "Ο Ντερκ Τζέντλυ ακολουθεί τη γάτα", Douglas Adams
ε. "Οι πράκτορες του χάους", Norman Spinrad
Το βιβλίο που διαβάζω αυτές τις μέρες.
"ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ -ταξίδι στο Λουγκάνο-", Λιάκος Μπουρνόβας (εκδόσεις Vakxikon.gr)

 


 

Βιογραφικό
Επτανήσιος, βωμολόχος, νεουπαρξιστής, γεννημένος το 1977 στην Αθήνα. Αποφοίτησε με τα χίλια ζόρια απ' το λύκειο, παράτησε στη μέση τις οικονομικές σπουδές του, υπηρέτησε 8 ολόκληρες ημέρες το ελληνικό στράτευμα, για να καταλήξει εκεί που πάντα ανήκε, στο δρόμο. Γράφει με τρόπο απόλυτο και αφοπλιστικό, εξιστορώντας την αλήθεια του σύγχρονου ποινικού περιθωρίου. Οι ήρωες του ενσαρκώνουν φιγούρες ακραίες που εμπλέκονται στο νταλαβέρι της υπόγειας ζωής. Δεν εγκλωβίζεται σε μοδάτα παραπολιτικά αντιιδεολογήματα.
Απ' τον underground κόσμο που γνώρισα τους ποινικούς αγάπησα και γι' αυτούς θα γράφω. Ενώ συμπληρώνει ο Λιάκος, οι ιδεολογίες τους με κούρασαν, προτιμώ την τσόντα και τις ουσίες.
Ίσως να είναι και ο μοναδικός συγγραφέας της γενιάς των σημερινών τριαντάρηδων, που σπαταλά έτσι απλόχερα το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του, εξιστορώντας με τόσο ρομαντισμό και γλυκύτητα το σκοτεινό περιθώριο των ποινικά κολασμένων.
Ρωτήθηκε το γιατί της σκοτεινής του θεματολογίας και απάντησε, ...τι θέλετε να γράψω, ποιήματα για ανθισμένες βοκαμβίλιες και ερωτικά καλοκαίρια. Όπως λέει και ο Λιάκος... ένας παράνομος χασομέρης είμαι που συλλέγω αναμνήσεις σκοτεινών θεών και τις πλέκω σε ιστορίες για να τις δωρίσω στους θνητούς καθωσπρεπιστές, μήπως και μας καταλάβουν.

 Εργογραφία
(2014)     Άλλη μια επιστροφή, Vakxikon.gr
(2014)     Άλλη μια επιστροφή, Vakxikon.gr
(2010)     Κράτα το στόμα σου κλειστό, Ίρις - Α. Σ. Φιλιππότης

 Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το συγγραφέα στο fb: https://www.facebook.com/liakos.burnovas?fref=ts

 

ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΜΠΟΥΡΝΟΒΑΣ ΛΙΑΚΟΣ: Άλλη μια επιστροφή Ταξίδι στο Λουγκάνο
 Διαβάστηκε 6544 φορές.