www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ: - ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ - ΚΟΡΤΩ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ - ΚΟΥΖΟΥΜΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ - ΚΟΥΛΑΝΗΣ Ι. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΚΟΥΝΟΥΝΗ ΘΑΛΕΙΑ - ΚΟΥΝΤΕΡΑ ΜΙΛΑΝ - ΚΟΥΤΡΑ ΧΑΡΑ - ΚΡΙΚ ΜΑΡΚ - ΚΡΙΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑ - ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ - ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΟΥ-ΠΟΘΟΥ ΜΑΡΙΑ - ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ - ΛΑΡΣΟΝ ΣΤΙΓΚ - ΛΕΛΟΡ ΦΡΑΝΣΟΥΑ - ΛΕΪΜΟΝΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ - ΛΙΑΝΟΥ - ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑ - ΛΙΑΤΟΥ ΕΛΕΝΑ - ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΕΛΕΝΗ - ΛΙΒΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ - ΛΟΝΤΟΝ ΤΖΑΚ - ΛΟΫΝΤ ΤΖΟΝ, ΜΙΤΣΙΝΣΟΝ ΤΖΟΝ - ΜΑΚΑΝΙΝ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ - ΜΑΚΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ - ΜΑΛΑΜΑΤΟΥ ΚΕΛΛΥ - ΜΑΜΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ - ΜΑΝΔΑΛΗ ΜΑΙΡΗ - ΜΑΝΤΑ ΛΕΝΑ - ΜΑΡΓΙΩΡΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

384 βιβλία / 299 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 88 συνεντεύξεις

SAM WANG

Ο Sam Wang δίνει αποκλειστική συνέντευξη στη συνεργάτιδά μας Νανού Νικολά για το www.diabazoume.gr

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας ρητό;

Πάντα πίστευα ότι ο εγκέφαλός μου είναι το σπουδαιότερο όργανο στο σώμα μου. Μετά, όμως, σκέφτηκα: για στάσου, ποιος μου το λέει αυτό; (Emo Phillips αμερικάνος διασκεδαστής)


Ποια είναι η πρώτη σκέψη που κάνετε το πρωί;

 "Που βρίσκομαι;" Αλλά για εντελώς πρακτικούς λόγους. Η δίχρονη κόρη μου καμιά φορά θέλει παρέα το βράδυ και με σηκώνει να κοιμηθώ στο δωμάτιό της. 


Το βράδυ με ποιες σκέψεις κοιμόσαστε;

Το βραδάκι είναι ήσυχα και καλή στιγμή για σκέψη. Συχνά σκέφτομαι πως να εξηγήσω κάτι για ένα τεχνικό άρθρο είτε σε κοινό είτε σε συνάδερφους επιστήμονες. 
 

Τι σημαίνει για εσάς έμπνευση;

Για μένα έμπνευση είναι να κάθεσαι σε ορισμένες τοποθεσίες όπως στη βραχώδη ακτή της Καλιφόρνια ή στο Μανχάταν. Σε αυτά τα μέρη καθαρίζει το μυαλό μου - και βρίσκω σπουδαίο φαγητό και ποτό. Τελευταία βρίσκω έμπνευση και στην κόρη μου. Αλλάζει τόσο γρήγορα! Σαν νευροεπιστήμονας το μυαλό μου στροφάρει διαρκώς εικονοποιώντας τις αλλαγές που γίνονται μέσα στον εγκέφαλό της, καθώς μεγαλώνει.

 

Τι είναι αυτό που σας γεμίζει και σας βοηθάει να συνεχίσετε το γράψιμο;

Όταν είμαι στα μέσα ενός έργου συνήθως είμαι δυσαρεστημένος με το πώς πάει, πολλές φορές επίτηδες δυσαρεστημένος. Το συναίσθημα της ευχαρίστησης και της εξάντλησης που έρχεται όταν τελειώνω, όμως, με γεμίζει απόλυτα.

Για τον τύπο των βιβλίων που γράφω, βοηθάει πολύ να υπάρχει ένας αξιόπιστος συνεργάτης που σκέφτεται όπως κι εγώ αλλά ταυτόχρονα δεν φοβάται να ασκήσει κριτική. Για παράδειγμα η συνεργάτιδά μου Σάντρα ’αμοντ είναι ιδανική γι αυτό.


Ποιο στοιχείο του χαρακτήρα σας δυσκολεύει τη γραφή σας;

Για μένα το πρώτο βήμα είναι το δυσκολότερο όλων. Συχνά νιώθω παγωμένος. Μερικές φορές υπερπηδάω αυτό το εμπόδιο με το να σκέφτομαι ένα συγκεκριμένο συγγραφέα. Ξεκινάω λοιπόν να γράφω σε αυτό το άτομο ένα γράμμα ή ένα e-mail. Μόλις τα πράγματα αρχίσουν να προχωρούν, διαγράφω τις "ευχαριστίες" στον συγγραφέα.

 

Πόσες ώρες την ημέρα γράφετε;

Η ζωή ενός ακαδημαϊκού επιστήμονα είναι γραφή, γραφή, γραφή. Γράφω τεχνικά άρθρα, εκλαϊκευμένα άρθρα, συστατικές επιστολές, κεφάλαια βιβλίων, προτάσεις.

Όταν γράφω ένα βιβλίο, ξεκινάω το πρωί και συνεχίζω μέχρι το απόγευμα. Δηλαδή πέντε με έξι ώρες. Μετά πρέπει να συναντήσω κάποιους φίλους ή να βγω έξω να "ανοίξει το μάτι μου". Ο εγκέφαλός μου, βέβαια, συνεχίζει και επεξεργάζεται τα στοιχεία, αλλά τουλάχιστον δεν έχω μπροστά μου μια οθόνη υπολογιστή.

 

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους;

Το ότι μας αρέσει να λέμε ιστορίες. Κάθε τι που κάνουμε είναι αφηγηματικό. Μου αρέσουν οι ιστορίες που λέει ο κόσμος και να ακούω απόψεις από μια πλευρά που ποτέ δεν είχα φανταστεί.

Επίσης μου αρέσει να βλέπω σε άλλους δυνατότητες που εγώ δεν έχω: τραγουδιστές, ξυλουργούς, ζωγράφους, πιλότους... ακόμη και οι ψαράδες και οι υδραυλικοί με εντυπωσιάζουν.


Τι θεωρείτε ως "ασυγχώρητο";

Αν έχεις χρόνο μπορείς να συγχωρέσεις πολλά πράγματα. Βρίσκω ασυγχώρητο να μην δέχεσαι τη λογική όταν οι πράξεις σου κάνουν κακό σε άλλους ανθρώπους, το να μην εμβολιάζεις τα παιδιά σου, να αρνείσαι να βοηθήσεις το περιβάλλον, να οδηγάς μεθυσμένος.

 

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Το να βλέπω ένα φοιτητή μου να καταλαβαίνει αυτά που διδάσκω και να δουλεύω πάνω σε αυτό. Το να παίρνω τη γυναίκα μου από το σταθμό. Το να ακούω την κόρη μου να τραγουδάει.

 

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερό σας χρόνο;

Να διαβάζω βιβλία. Να πηγαίνω σε μια άγνωστη πόλη και να την περπατάω. Να μαγειρεύω κάτι δύσκολο.


3-5 βιβλία που επηρέασαν τη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και την πορεία του βίου μου.

Το να κάνω μαθηματικά ως παιδί άσκησε τη μεγαλύτερη επιρροή στην προσωπικότητά μου. Όμως βιβλία όπως τα παρακάτω πιστεύω ότι συνέβαλλαν κι αυτά:

Η γάτα στο καπέλο (Dr Seuss),
Τα αστέρια (H.A. Rey),
Ο περίεργος Γιώργος (H.A. Rey),
Βιογραφίες μεγάλων επιστημόνων (Henry Thomas),
Το χρονικό της Ναρνια (C.S. Lewis)


3-5 βιβλία που προτείνω ανεπιφύλακτα σε γονείς να διαβάσουν τα παιδιά τους ή στα παιδιά τους.

Αυτό το σκέφτομαι διαρκώς από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πάνω στο βιβλίο "Καλώς ήρθατε στο μυαλό του παιδιού σας". Διαβάζω πολύ πάνω στο θέμα και έχω μία δίχρονη κόρη. Θα πρότεινα λοιπόν:

Πράσινα αυγά και μπέηκον (Dr Seuss),
Χομπιτ (Tolkien),
Η φροντίδα του μωρού και του παιδιού (Dr. Spock ένα κλασικό βιβλίο, πολύ σοφό και λογικό, χωρίς τις υστερίες που έχουν τα περισσότερα βιβλία του είδους),
Η μέθοδος Κάζντιν για τα απείθαρχα παιδιά (Dr A.E. Kazdin χρήσιμο για κάθε γονιό και ας μην έχει απείθαρχα παιδιά).

 

3-5 βιβλία που θα κρατούσα αν έπρεπε να μείνω σε ερημονήσι

Οδηγός επιβίωσης του αμερικάνικου στρατού,
Η τέχνη των ηλεκτρονικών (Horowitz και Hill),
Οδυσσέας (Τ. Τζόυς λένε ότι είναι άπειρο, είναι λοιπόν χρήσιμο αν κολλήσω κάπου),
Το πορτραίτο μια Κυρίας (μπας και το τελειώσω κάποτε)


3-5 βιβλία που διαβάσατε παραπάνω από μια φορά

Το άγαλμα μέσα μας (Francis Crick η καλύτερη επιστημονική αυτοβιογραφία όλων των εποχών),
What Mad Pursuit (F. Crick επίσης σπουδαίο),
Ο μεγάλος Γκάτσμπι (F. S. Fitzgerald),
Λολίτα (Β. Ναμπούκοφ)

 

3-5 βιβλία που έχουν τις περισσότερες σημειώσεις και υπογραμμίσεις

Θεός φυλάξει! Δεν γράφω πάνω στα βιβλία! Οι γονείς μου ήταν βιβλιοθηκάριοι! Παρ' όλα αυτά μερικά επιστημονικά βιβλία για τη νευροεπιστήμη έχουν μερικές σημειώσεις επάνω τους.

 

3-5 βιβλία που ξεκινήσατε αλλά ποτέ δεν τελειώσατε;

Το πορτραίτο μιας Κυρίας (Henry James),
Το ουράνιο τόξο της βαρύτητας (Thomas Pynchon), υπάρχουν και άλλα αλλά η αναφορά τους με κάνει να θέλω να πάω να τα τελειώσω.


3-5 κλασσικά βιβλία που δεν έχω διαβάσει

Η καταγωγή των ειδών (Δαρβίνος),
Μόμπι Ντικ (Herman Melville),
Οδυσσέας (Tσόυς),
Ηθικά (Σπινόζα)


3- 5 βιβλία που τα έχετε παραπάνω από μια φορά (ίσως σε διαφορετικές εκδόσεις)

Νευροεπιστήμη (κλασικό εγχειρίδιο του Dale Purves),
τη Βίβλο και
Τον ’ρχοντα των Δακτυλιδιών (Tolkien)

 

Το βιβλίο που θα ήθελα να έχω γράψει εγώ

Tha Panda's Thumb (Stephen Jay Gould)

 

Tι διαβάζετε αυτή την εποχή;

Μια τρύπα στο κεφάλι  του Charles Gross. Είναι ένας άριστος νευροεπιστήμονας, ευχάριστος άνθρωπος, με χιούμορ και συνάδερφος στο Princeton. Είναι ένα βιβλίο για την ιστορία της νευροεπιστήμης, από τον τρυπανισμό και τον Ιπποκράτη έως το πώς βλέπουμε τα μεγάλα έργα τέχνης. Είναι λίγο τεχνικό αλλά καταπληκτικό.Το ερωτηματολόγιο συντάχτηκε από τη Νανού Νικολά, για το www.diabazoume.gr, Ιανουάριος  2010.

Copyright 2010 www.diabazoume.gr

 

 ΑΑΜΟΝΤ ΣΑΝΤΡΑ, ΓΟΥΑΝΓΚ ΣΑΜ: ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ

ΑΑΜΟΝΤ ΣΑΝΤΡΑ, ΓΟΥΑΝΓΚ ΣΑΜ

ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΑΣ

Ένας πλήρης οδηγός για τον εγκέφαλο, το νου, τα συναισθήματα και την ευφυΐα – κα πώς να τα βελτιώσετε

Ανήκει στην κατηγορία: ΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Διαβάστηκε 40842 φορές.