Όποτε διαβάζω «από το συγγραφέα του μπεστ σέλερ», αυτόματα μου έρχεται στο μυαλό μια ατάκα από το «Ένα βιβλίο για τα βιβλία», εκδ. Οξυγόνο, που έλεγε «όταν βλέπω σε ένα βιβλίο από το συγγραφέα του μπεστ σέλερ, αφήνω το βιβλίο που κρατώ και παίρνω το μπεστ σέλερ». Το συγκεκριμένο δεν το άφησα, επειδή έψαχνα απεγνωσμένα να διαβάσω κάτι και καθώς αυτό είχε μέσα διηγήματα το πήρα. Η τύχη ήταν με το μέρος μου. Το βιβλίο έχει είκοσι δύο ιστορίες. Κάποιες είναι χλιαρές ενώ αυτές που είναι καλές είναι τόσο καλές που ζεσταίνουν και τις χλιαρές. Είναι από τα βιβλία που μετά από καιρό σου έρχονται στο μυαλό ατάκες ή εικόνες αυτών που διάβασες. Μάλλον θα το διαβάσω ξανά με την πρώτη ευκαιρία.
Νανού Νικολά
Μικροαστές μάγισσες, θαρραλέες ηλικιωμένες κυρίες, κερδισμένοι στο λαχείο με τάσεις αυτοκτονίας, λυκάνθρωποι και γυναίκες-δελφίνια, μεσήλικοι κατασκευαστές σέξι δερμάτινων εσωρούχων...
Στις είκοσι δύο αυτές ιστορίες από την πένα της Τζοάν Χάρις, το υπερφυσικό συμβαδίζει με το γήινο, το γλυκό με το πικρό, το όμορφο με το άσχημο, το ελκυστικό με το γκροτέσκο.
«Ένα ωραίο διήγημα», όπως λέει και η ίδια η συγγραφέας, «μπορεί να μείνει στο νου σου πολύ περισσότερο από ένα μυθιστόρημα. Μπορεί να σε ξαφνιάσει, να σε ερεθίσει, να σε φωτίσει και να σε συγκινήσει με έναν τρόπο που δεν μπορεί να πετύχει ένα εκτεταμένο κείμενο...»
Και με τα διηγήματά της αυτά, η συγγραφέας της Καυτής Σοκολάτας το αποδεικνύει περίτρανα.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου
Στοιχεία βιβλίου: μετάφραση Καίτη Οικονόμου, εκδ. Ψυχογιός, σελ.323, εκδ. 2006
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ ΣΤΟ WWW.DIABAZOUME.GR

JOANΝΕ HARRIS
|