www.diabazoume.gr Κριτική Βιβλίων από ...Πραγματικούς Αναγνώστες

 

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:

Προγραμματισμός: Xpert.gr

[ Επικοινωνία ] [ Ταυτότητα ]

385 βιβλία / 298 συγγραφείς / 123 εκδοτικοί / 89 συνεντεύξεις

ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ ΙΩΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ

 Η συγγραφέας Ιωάννα-Μαρία Νικολακάκη της ποιητικής συλλογής «Ξυλομπογίες» μας μιλάει για το βιβλίο της και όχι μόνο…

 

Συνήθως πίσω από κάθε ποίημα – ιστορία κρύβεται και μια μικρή ιστορία ή μια αφορμή. Θέλετε να μας πείτε καταρχάς ποια ήταν για εσάς η αφορμή για τον τίτλο του βιβλίο «Ξυλομπογιές»;

Στα πρώτα συγγραφικά βήματα (που βρίσκομαι τώρα), δεν συνειδητοποιεί κανείς ποτέ το πώς ακριβώς γίνεται η μετάβαση από την εικόνα, στη σκέψη και μετά στο χαρτί. Σε τραβάει η πένα και το χαρτί, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Η ποίηση και η καλή γραφή γενικότερα είναι σε μεγάλο βαθμό θέμα οπτικής: δεν είναι τόσο σημαντικά τα γεγονότα αυτά καθεαυτά που βιώνει κανείς αλλά ο τρόπος που τα φιλτράρει και τα ταξινομεί, το νόημα που τους δίνει. Κι εδώ μπαίνει μέσα στο παιχνίδι η λογική σκέψη, το συμπέρασμα, που επισφραγίζει όσα σπουδαία λογοτεχνικά έργα μένουν ανεξίτηλα στο χρόνο.

 

Υπάρχει κάποιο από τα ποιήματα σας που το ξεχωρίζετε; Αν ναι για ποιο λόγο;

Κάθε ποίημα έχει τη θέση του μέσα στο βιβλίο: έχει λόγο ύπαρξης, έχει μια συγκεκριμένη προσωπικότητα και μια ιδιαίτερη δυναμική: μου είναι αδύνατον να τα διαχωρίσω.

 

Τι χρειάζεται ένας ποιητής για να γράψει ένα ποίημα;

Αυτό δε μπορώ να σας το απαντήσω, γιατί δεν είμαι ποιήτρια. Αγαπώ τη λογοτεχνία από παιδί αλλά, με ένα ή δύο ή δέκα βιβλία δε γίνεσαι ποιητής. Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι.

 

Αν σας απαγορεύανε να γράφετε με  τι θα ασχολούσασταν;

Ήδη ασχολούμαι. Εργάζομαι ως νοσηλεύτρια. Παράλληλα, λατρεύω την ποιοτική μουσική,  το θέατρο που πυροδοτεί την κριτική διεργασία και το καλό βιβλίο. Η τέχνη μου ξεκουράζει τη σκέψη και μου ανοίγει ορίζοντες.

 

Τι θα συμβουλεύατε σε κάποιον που θα ήθελε να ασχοληθεί με τη συγγραφή; Τι πρέπει να κάνει και να ξέρει;

Κατ’ αρχάς, μια στοιχειώδης μεθοδικότητα. Υπομονή κι επιμονή. Ύστερα, το κίνητρο: ο σεβασμός και η αγάπη προς την ανθρώπινη ύπαρξη. Με μίζερα συναισθήματα δε γεννιέται τέχνη. Θέλει μεράκι, θέλει μαεστρία, θέλει κόπο και χρόνο και δόσιμο, το καλό γράψιμο είναι ευλογία αλλά είναι κι άθλημα.

 

Τι αγαπάτε στους ανθρώπους;

Την ειλικρίνεια, τη διακριτικότητα και την ευγένεια.

 

Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Όταν αγαπάς, είτε αυτό αφορά την επιστήμη σου, είτε τη δουλειά σου, είτε την τέχνη σου, είτε τους ανθρώπους που έχεις επιλέξει να βρίσκονται δίπλα σου, είτε το Θεό, είτε τη φύση, νομίζω πως είσαι κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό -αν όχι ευτυχισμένος-τουλάχιστον ευχαριστημένος. Η αγάπη δίνει την ισορροπία που χρειάζεται ο άνθρωπος για να πορευτεί στη ζωή του.

 

Σύντομο Βιογραφικό:

Η Ιωάννα-Μαρία Νικολακάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στο δημόσιο τομέα.

Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Ξυλομπογιές»(Εκδόσεις Ιωλκός) και «Αφή στον Ήλιο» (Εκδόσεις Γαβριηλίδης).

Τον Σεπτέμβρη του2013 διακρίθηκε με τη συμμετοχή της στον στο διαγωνισμό μικροδιηγήματος του περιοδικού «Λογοτεχνικό Μπιστρό» και το φθινόπωρο του 2014 τα κείμενά της με τίτλο «Απουσιολόγιο» και «Βασική υπακοή» έχουν δημοσιευτεί στο 120 λέξεις.

Η σελίδα της στο Facebook είναι:https://www.facebook.com/www.NikolakakiBooks.gr

 

  

 

 

 Διαβάστηκε 5965 φορές.
ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ ΩΡΟΣΚΟΠΙΟ ΩΡΟΣΚΟΠΟΣ ΖΩΔΙΑ

Πόσο καίει μια σόμπα χαλαζία;


----